Головна
Реєстрація
Вхід
Вівторок
20.02.2018
06:37
Вітаю Вас Гість | RSS
Бахмацьке районне лабораторне відділення
Борзнянського міжрайонного відділу
ДУ "Чернігівський ОЛЦ МОЗ України"

Меню сайту

Категорії розділу
Мої статті [7]

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 9

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

 Каталог статей 
Головна » Статті » Мої статті

ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ: ЧИМ ЗАГРОЖУЮТЬ, ЯК УНИКНУТИ

ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ: ЧИМ ЗАГРОЖУЮТЬ, ЯК УНИКНУТИ

Гострі кишкові інфекції — це велика група інфекційних захворювань людини, викликаних патогенними та умовно-патогенними бактеріями, вірусами та найпростішими. Збудники гострої кишкової інфекції локалізуються переважними чином в кишківнику. Найпоширенішими кишковими інфекціями є: дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції, ротавірусні та ентеровірусні інфекції.

Збудником інфекції є людина або тварина. Провідними шляхами передачі інфекції у дітей раннього віку є контактно-побутовий, у дітей старшого віку та дорослих — харчовий та водний. Повітряно-крапельним шляхом кишкові інфекції не передаються.Подібні інфекційні захворювання зустрічаються як у поодиноких випадках, так і у вигляді епідемічних спалахів або групових захворювань внаслідок вживання інфікованих харчових продуктів або води.Для кишкових інфекцій бактеріальної етіології (дизентерія та ін.) характерний літньо-осінній період зростання рівня захворюваності, для вірусних (ротовірусні інфекції та ін.) - осінньо-зимовий період.

Захворювання проявляється через декілька годин після прийому інфікованого продукту. Симптоми хвороби виникають раптово і швидко посилюються. З’являються мерзлякуватість, блювання, переймистий біль у животі, частіше в епігастрії і в області пупка. Спостерігається багаторазове блювання. Тривалість хвороби від 1 до 7 днів.

В районі ситуція з захворюванності на кишкові інфекції є стабільною, за 11 місяців поточного року зареєстровано 7 випадків.в т.ч.1 сальмонельоз,серед дітей 5 випадків.

Профілактика гострих кишкових інфекцій передбачає дотримання санітарно-гігієнічних правил на підприємствах харчової промисловості і громадського харчування, а також норм зберігання продуктів, що швидко псуються. Згідно Закону України « Про захист прав споживача » кожен покупець має право отримати всю інформацію, яка стосується  якості харчових продуктів на об'єктах торгівлі.Продавець зобов'язаний пред'явити документи,які засвідчують якість любого продукту,на першу вимогу покупця.

З метою попередження зараження на гострі кишкові інфекції рекомендовано вживати у їжу м’ясні, рибні та інші продукти після термічної обробки, уникати вживання продуктів, які довго зберігались — пиріжки, холодці, тістечка, ковбаси тощо і ретельно мити фрукти та овочі перед вживанням, дотримуватися чистоти обіднього посуду та рук.

У разі виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров'я. При недостатньому та неадекватному лікуванні може сформуватися здорове носійство інфекції, а перехворіла людина, не маючи клінічних проявів, продовжує виділяти збудників, що особливо небезпечно для оточуючих.

Бережіть себе та своє здоров’я!       

                                                                      

 

Савенко В.Ю.- завідувач  Бахмацьким  районним лабораторним відділенням Борзнянського міжрайонного відділу ДУ "Чернігівський ОЛЦ МОЗ України "                                            

                                                                        

Категорія: Мої статті | Додав: savenkovy (26.04.2017)
Переглядів: 169 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Вхід на сайт

Пошук

Друзі сайту
  • Урядовий портал
  • Офіційний сайт МОЗ України
  • Сайт Державної установи "Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України"
  • Чернігівська обласна державна адміністрація
  • Бахмацька районна державна адміністрація
  • завантажити інформаційний бюлетень "МОБІЛЬНИЙ ЗВ'ЯЗОК ТА ЗДОРОВ'Я ЛЮДИНИ"
  • ЗУПИНИМО ТУБЕРКУЛЬОЗ В УКРАЇНІ

  • Copyright MyCorp © 2018
    uCoz