ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ: ЧИМ ЗАГРОЖУЮТЬ, ЯК УНИКНУТИ
Гострі кишкові інфекції — це велика група інфекційних захворювань людини, викликаних патогенними та умовно-патогенними бактеріями, вірусами та найпростішими. Збудники гострої кишкової інфекції локалізуються переважними чином в кишківнику. Найпоширенішими кишковими інфекціями є: дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції, ротавірусні та ентеровірусні інфекції.
Збудником інфекції є людина або тварина. Провідними шляхами передачі інфекції у дітей раннього віку є контактно-побутовий, у дітей старшого віку та дорослих — харчовий та водний. Повітряно-крапельним шляхом кишкові інфекції не передаються.Подібні інфекційні захворювання зустрічаються як у поодиноких випадках, так і у вигляді епідемічних спалахів або групових захворювань внаслідок вживання інфікованих харчових продуктів або води.Для кишкових інфекцій бактеріальної етіології (дизентерія та ін.) характерний літньо-осінній період зростання рівня захворюваності, для вірусних (ротовірусні інфекції та ін.) - осінньо-зимовий період.
Захворювання проявляється через декілька годин після прийому інфікованого продукту. Симптоми хвороби виникають раптово і швидко посилюються. З’являються мерзлякуватість, блювання, переймистий біль у животі, частіше в епігастрії і в області пупка. Спостерігається багаторазове блювання. Тривалість хвороби від 1 до 7 днів.
В районі ситуція з захворюванності на кишкові інфекції є стабільною, за 11 місяців поточного року зареєстровано 7 випадків.в т.ч.1 сальмонельоз,серед дітей 5 випадків.
Профілактика гострих кишкових інфекцій передбачає дотримання санітарно-гігієнічних правил на підприємствах харчової промисловості і громадського харчування, а також норм зберігання продуктів, що швидко псуються. Згідно Закону України « Про захист прав споживача » кожен покупець має право отримати всю інформацію, яка стосується якості харчових продуктів на об'єктах торгівлі.Продавець зобов'язаний пред'явити документи,які засвідчують якість любого продукту,на першу вимогу покупця.
З метою попередження зараження на гострі кишкові інфекції рекомендовано вживати у їжу м’ясні, рибні та інші продукти після термічної обробки, уникати вживання продуктів, які довго зберігались — пиріжки, холодці, тістечка, ковбаси тощо і ретельно мити фрукти та овочі перед вживанням, дотримуватися чистоти обіднього посуду та рук.
У разі виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров'я. При недостатньому та неадекватному лікуванні може сформуватися здорове носійство інфекції, а перехворіла людина, не маючи клінічних проявів, продовжує виділяти збудників, що особливо небезпечно для оточуючих.
Бережіть себе та своє здоров’я!
Савенко В.Ю.- завідувач Бахмацьким районним лабораторним відділенням Борзнянського міжрайонного відділу ДУ "Чернігівський ОЛЦ МОЗ України "
|